Telefon
0538 506 77 61
Metal Enjeksiyon karmaşık şekilli, yüksek yoğunluklu, yüksek performanslı metal parçalar üretmek için toz metalurjisi ve termoplastik enjeksiyon teknolojilerini birleştiren bir üretim yöntemidir.Bu baskıyı yapan makinelere metal enjeksiyon makinesi denir. Temel olarak soğuk kamara ve sıcak kamara metal enjeksiyon makinesi olmak üzere, değişik tipleri (hidrolik, pnömatik, servo, hibrid, vakum) mevcuttur. Soğuk kamaralı makineler genellikle alüminyum ve pirinç dökümü yaparken sıcak kamaralı makinelar zamak döküm yapar. Sıcak kamaralı makineler soğuk kamaralı makinelere göre çok daha seri çalışırlar, ancak sadece zamak, magnezyum ve kurşun gibi erime noktası nispeten düşük metal ve alaşımları basabilirler.
Enjeksiyon yöntemi ile plastik malzemelerin şekillendirilmesi yıllardan beri uygulanan bir imalat metodudur. Hemen hemen her gün hayatımıza karmaşık şekilli yeni bir plastik parça girmektedir. Çoğu kez farkına bile varamadığımız bu parçaların en büyük özelliği göreceli olarak ucuz olmalarıdır. Ancak diğer taraftan birçok mühendislik uygulaması için de bu termo-plastik malzemeler yeterli mekanik özelliklere (sertlik, mukavemet, yüksek sıcaklıklarda çalışabilme vs.) sahip değildir. Gerçi bu plastik malzemelere metal ya da seramik katkı maddeleri ilave edilmesi suretiyle birçok geliştirme yapılmıştır. Fakat gerçek ilerleme katkılı plastik yerine, yüksek oranda metal tozunun plastik içerisine karıştırılması suretiyle elde edilen plastik bağlantılı metal malzemenin bulunması ile sağlanmıştır. Plastik bağlayıcının dikkatli bir şekilde ayrıştırılarak yapıdan uzaklaştırılması sonucunda geriye sadece metalden oluşan gözenekli bir iskelet yapı kalır. İşte bu iskelet metal de tıpkı klasik toz metalürjisinde olduğu gibi sinterlenerek metalik bağlantıların teşkil edilmesi ve gözeneklerin kapanması suretiyle metal parça haline dönüştürülür.
Metal enjeksiyon prosesi en iyi olarak küçük parçalara uygulanırken (100 gramın altındaki parçalara Daha Büyük parçalara da uygulanabilir), plastik enjeksiyon ve çinko kalıba döküm yöntemlerine göre çok daha iyi mekanik özellikler ve metal işleme ve hassas döküm yöntemlerine göre çok daha ucuz üretim imkânı sunmaktadır. 1970’lerin ortalarından beri ticari olarak uygulanmakta olan Metal Enjeksiyon Kalıplama Prosesi, otomotiv sistemleri, tıp ve diş hekimliği cihazları, ortodonti, silah, donanım ve kilit bileşenlerinde ve bilgisayar ve elektronik uygulamalarında kendine yer bulmuştur.
• Otomotiv Sistemleri – Direksiyon Kolonlar (Aktüatörler, Ateşleme Kilit Bileşenleri), Sunroof (Durdurma Kamları), Oturma Mekanizmaları, Solenoidler, Yakıt Enjektörleri
• Ortodonti – Diş Telleri, Bukkal Tüpler
• Tıp Ve Diş Hekimliği Cihazları – Endoskopik Cerrahi Aletler
• Ateşli Silah Bileşenler – Tetik, Güvenlik Kilidi, Kurma Kamı, Gez, Arpacık
• Donanım Ve Kilit Parçaları – Kilit Silindirleri, Cıvata, Kilit Dili, Kenar Çubuğu
• Bilgisayar Ve Elektronik – Disk Bileşenleri
• Elektrik – Bağlayıcılar, Anahtarlar